Porządne, zdrowe śniadanie to podstawa! Zazwyczaj starałam się przygotować sobie pojemniczki poprzedzającego wieczoru, albo przynajmniej poświęcić poranek na produkcję pożywnego śniadania. Obecnie moje życie stanęło na głowie i muszę się przystosować do nowej rzeczywistości. W tym tygodniu byłam tak wyeksploatowana, że już wieczorem spałam jak niemowlę. Rano ledwo widziałam na oczy i potrzebowałam czegoś na szybko! Co zrobić kiedy nie mam czasu na gotowanie, a na muesli z mlekiem nie mogę się już patrzeć? Tutaj z pomocą przyszły mi kanapki. Pewnie nie jedna osoba powie: Ameryki Sylwia to ty nie odkryłaś. Zgadza się. Kanapka to wynalazek stary jak świat. Ja dopiero teraz doceniłam zalety tego "posiłku" i stały się moją śniadaniową deską ratunkową. Nie dość ze są szybkie do przygotowania to do ich spożywania nie potrzeba talerzy ani sztućców. Mycie naczyń ograniczone do zera, o to chodzi!
W mijającym tygodniu, moją specjalnością śniadaniową była kanapka z avocado. Dlaczego avocado? Ponieważ ma w sobie prawie wszystkie rodzaje witamin: A, C, E, K i witaminy z grupy B6. Chociaż avokado zawiera dużo kalorii, są to kalorie pełne wartości odżywczych. Dla osoby takiej jak ja, która nie je mięsa, to wspaniały dodatek tłuszczy w diecie.
Avocado ma fajną konsystencję, w moim przypadku całkowicie wyparło masło. Zazwyczaj część rozsmarowuje na chlebie razem z pesto lub hummusem, a część kroję w słupki które układam razem z mozzarella na liściach szpinaku. Posypuję orzeszkami, w zależności jakie mam pod ręką. Mięsożercy mogą zastąpić mozzarellę kawałkiem wędzonego kurczaka. Na ciepło smakuje lepiej, pod warunkiem że masz czas na zabawę z opiekaczem.
Smacznego!
W mijającym tygodniu, moją specjalnością śniadaniową była kanapka z avocado. Dlaczego avocado? Ponieważ ma w sobie prawie wszystkie rodzaje witamin: A, C, E, K i witaminy z grupy B6. Chociaż avokado zawiera dużo kalorii, są to kalorie pełne wartości odżywczych. Dla osoby takiej jak ja, która nie je mięsa, to wspaniały dodatek tłuszczy w diecie.
Składniki:
2 kromki chleba pełnoziarnistego
1/2 avocado
2 łyżki pesto lub hummusu
4 plastry sera mozzarella
8-10 sztuk liści szpinaku "Baby"
1 łyżka orzechów np Pini
sól morska
pieprz
Avocado ma fajną konsystencję, w moim przypadku całkowicie wyparło masło. Zazwyczaj część rozsmarowuje na chlebie razem z pesto lub hummusem, a część kroję w słupki które układam razem z mozzarella na liściach szpinaku. Posypuję orzeszkami, w zależności jakie mam pod ręką. Mięsożercy mogą zastąpić mozzarellę kawałkiem wędzonego kurczaka. Na ciepło smakuje lepiej, pod warunkiem że masz czas na zabawę z opiekaczem.
Smacznego!
http://www.irunonnutrition.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz