sobota, 29 marca 2014

Jajecznica z kokosem

Jestem wielką fanką kokosów. Wspaniały zamiennik tłuszczów zwierzęcych - ten egzotyczny orzech to od 60 do 80 % zdrowego tłuszczu! Kokos dodaję do wszystkich sałatek i oczywiście deserów. Byłam bardzo ciekawa, czy jest jadalny w połączeniu z jajkiem. Pewnego ranka zaryzykowałam, i jestem zaskoczona rezultatami! Jajecznica z kokosem smakuje wyśmienicie.  W sam raz na sycące śniadanko.
Oto przepis:
  • 2 jajka
  • mały brokuł
  • pól szklanki wiórków kokosowych
  • ojek kokosowy
  • 1/3 szklanki mleczka z migdałów, sojowego ( mleko krowie w Dubaju jest fatalnej jakości)
  • szczypta pieprzu, papryki, bazylii
Rozgrzewamy kilka kropli oleju kokosowego na patelni. Podsmażamy wiórki kokosowe. Siekamy brokuła na bardzo drobno. Na patelnię wlewamy mleczko i wsypujemy cząstki brokuła. Wszystko "dusimy". W miseczce, roztrzepujemy jajka z mlekiem i przyprawami. Wlewamy miksturę na patelnię, po około minucie danie  jest gotowe. Druga wersja polega na tym że zamiast smażenia, pieczemy w żaroodpornym naczyniu około 10-15 minut. Obie opcje smakują doskonale :)

http://www.paleofood.com

1 komentarz:

Agata Borowska pisze...

Bardzo ciekawie napisane. Super wpis. Pozdrawiam serdecznie.